Joshua or Jesus of Nazareth Quiz Answers

1. Question: What was Joshua’s favorite title or description for himself...what term or phrase did he use the most to describe himself?

Answer:  The Son of Man (A title conveying he is the Creator's model for mankind..the original "mold" so to speak).

 

2. Question:  Did Joshua teach that “the church” could be a building, organization, leadership or ministries?

Answer:  No. In contrast, he said the church (ekklesia in Greek) is his called out people. See John 15, 17 to know called out of what.

 

3. Question:  What did Joshua teach would normally happen between the person who decided to follow him and their family?

Answer:  There would be division, a parting of ways.  Not by abandonment by the disciple, but rather those who don't want to follow Joshua will convey in some manner they no longer want to be around the one who does (his follower disciple).  See Matt. 10.

 

4. Question:  Name two things that Joshua taught are required in order to be his follower?

Answer A.  Forsake all (Luke 14:33): A person needs to turn away from - not live for - all the world considers valuable, especially money and material things.

Answer B:  As an adult, be born from above (John 3:3, 5), or stated another way, pass from death to Life (John 5:24).  A person must love (value) Joshua's Father more than anyone else in this life (Matt. 22:37), and thus listen to only Joshua for how to live one's life (John 8:31-32).

 

5. Question:  Did Joshua ever teach the concept of “grace” in relation to salvation?

Answer:  No. The concept of grace associated with salvation is totally foreign to Joshua and his message.

 

6. Question:  What does the bible teach the “word of God” is?

Answer:  Joshua of Nazareth, NOT THE BIBLE! See John 1, Luke 1, Rev. 19:13

 

7. Question:  What did Joshua say the new command was? What is required to live it out?

Answer A:  For his followers to love one another as he loved us.

Answer B:  Being together and sharing his Life together...acting like actual brothers and sisters with the same dad and thus sharing what he gives us and his work.  In other words, living together - being a part of - a Family/community of people caring for each other in daily life.

 

8. Question:  Did Joshua teach he was a sacrifice that God required in order to forgive people’s sins?

Answer:  No, never. A totally foreign concept to Joshua. He did provide what his death would do...why don't you find it!

 

9. Question:  Did Joshua teach that God sends people to hell to be eternally tormented?

Answer:  No, he does not.

 

10. Question:  About how many spiritual leaders/guides/pastors/shepherds/teachers could a follower of Joshua have?

Answer:  Only 1, by definition...learn what "Master" means. See Matt. 23:8-12

 

11. Question:  Did Joshua teach that God is angry with people? If you believe He is, what makes Him angry?

Answer:  No, but Joshua got angry with religious leaders misrepresenting his Father.

 

12. Question:  Joshua taught that following him would be difficult and that it would be difficult to enter the kingdom of God…what is difficult about following him for YOU personally?

Answer(s):  Being rejected by people - including those you love - for speaking Joshua's truths and repeating his teachings...finding yourself all alone at some point and for some duration due to your faith in Joshua...experiencing animosity and hatred when speaking HIS truths...being persecuted for your faith in him.

 

13. Question:  Did Joshua teach you should tithe or give money to an organization that claims to represent him?

Answer:  No, never.

 

14. Question:  What did Joshua teach “the world” was?

Answer:  The people on the earth who reject him as their Leader...reject him as their actual daily life leader.  Rejecting him includes using his name as some unknown figurehead their religious organization claims or the "leader" of their religion.

 

15. Question:  What did Joshua teach is the primary purpose of the Holy Spirit regarding the world?

Answer:  Convict the world concerning sin and righteousness and judgment. See John 16.

 

16. Question:  If Joshua taught, “love your enemies”, could I obey that teaching and at the same time shoot, bomb or otherwise kill them for the government of the nation I live in?

Answer:  No. Joshua's followers do not obey governments who use violence as a means to solve problems, nor do they support others who use violence to solve problems, nor do they honor the actions of others who use violence.

 

17. Question:  What does Joshua teach is the primary characteristic of love?

Answer:  Selfless behavior motivated by compassion.

 

18. Question:  If I love Joshua’s Father with all my heart, soul, mind and strength, name two manifestations of that love?

Answer A:  I will talk about Him, my Father, and His Son.

Answer B:  I will know and obey His Son as He asks.

 

19. Question:  In what way does Joshua teach that God wants people to worship Him?

Answer:  In spirit and in truth - in spirit means at our deepest level, and in truth means not false things about God. Not with intellect or with false god stuff or beliefs. And, not necessarily in song.

 

20. Question:  Does Joshua teach that “God is in control”?

Answer:  No, he does not.  Joshua teaches that YOU control your life and you have two choices for how you are going to live your life...either listen to him through Joshua ONLY, or not.  God is in control of His realm, which realm is not of this world.

 

21. Question:  What is Joshua’s clearest statement regarding what “eternal life” is comprised of?

Answer:  To know his Father and to know himself!  See John 17.

 

22. Question:  What does Joshua teach about smart and intelligent people and how his Father handles them?

Answer:  The Father hides things from those whose hearts are proud and would use Him or his truths for their own gains in this world...from those who think human intelligence and 'smartness' will provide the answers to people's basic problems instead of faith and love.

 

23. Question:  What are two vocations or jobs or 'professions' that Joshua singles out for rebuke?

Answer:  Religious leaders and lawyers both of which work to destroy the means to find important truth...they seek to replace simplicity (which reveals truth) with complexity (which hides truth).

 

24. Question:  What two things does Joshua say are required to see and enter the kingdom of God?

Answer A:  You must become as a child, meaning innocent, pure in heart, and trusting.

Answer B:  You must be born from above or born again - see Human Nature Observations

 

25. Question:  What does Joshua teach about materially wealthy people?

Answer:  That if they don't share their wealth with others - NON-BLOOD OR LEGAL RELATIVES - or give it away, they will not enter into Life.

 

26. Question:  What does Joshua mean when he says blessed are those who hunger and thirst after righteousness?

Answer:  He means what he says...His Father favors those who care about what is true and right and do something about things that are false or wrong.

 

27. Question:  What was the main warning Joshua gave regarding what his followers would have to be careful to avoid in the years after he left?

Answer:  To not be misled or deceived by people claiming to represent him but who do not, just like the religious leaders of his day misrepresented his Father.  Yes, religious leaders include Christian bible teachers, pastors, ministers, etc.

 

28. Question:  Did Joshua teach that he would appear to people in some ‘spiritual manner’ after his ascension back to the Father?

Answer:  No. Joshua indicated that once he left, the only way he would come back was in a visible and dramatic fashion that many people would plainly see.

 

29. Question:  Did Joshua teach that his followers ought to look to the Hebrew scriptures (Old Testament) in order to learn about or get to know his Father?

Answer:  No! In contrast, he said, "look to me!"

 

30. Did Joshua teach that he was his Father?

Answer:  No, obviously not. You don't regularly talk to your "Father" as he did, and also say you are him!